onsdag 31. mars 2010

Masseproduktsjon av påskeegg

Bortsett fra intensiv rengjøring av leiligheten som endelig er ferdig oppusset, så har dagen blitt brukt til pakking av påskeegg til 13 nieser og nivøer.

tirsdag 30. mars 2010

Lammegryte med kikerter og grov couscous

Lam hører påsken til. I fjor ble det denne varianten og i år denne. Ganske likt, men med litt anderledes krydder og fullkornscouscous som tilbehør.

Til fire personer:

2 ss olivenolje
2 rødløk

2 hvitløksfedd

600 g lammekjøtt i biter

2 søtpoteter
1 ts stødt spisskommen

2 ts paprika

1 ts tørkede chiliflaker

Revet skal fra en sitron

2 ts honning

1 boks hakkede tomater
5 dl kyllingfond

1 boks kikerter

Salt og pepper
1 liten bundt frisk koriander


Serveres med fullkornscouscous


Hakk løk og hvitløk fint. Varm oljen i en stor gryte og stek løken i 10 minutter. Tilsett hvitløk og krydder og stek videre i to minutter. Ha tomater, fond, sitronskall, honning og kikerter i gryten. Kok opp, tilsett kjøttet, skru ned for varmen og småkok under lokk i 10 minutter. Skrell potetene, del dem i biter og ha dem i gryten. La det hele småkoke under lokk til kjøtt og grønnsaker er mørt - ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper. Tilbered coucous'en som beskrevet på pakken. Rør hakket koriander inn i gryteretten og server straks med couccous ved siden av.

mandag 29. mars 2010

Hot Cross Buns

Disse bollene hører med til påsken i mange engelsktalende land, hvor de er tradisjonelt spise langfredag. Som så mange andre påsketradisjoner, er disse bollene også en gammel, hedensk skikk som ble tatt opp av kirken.

Til 16 boller:

1,5 dl melk
50 g smør

Fintrevet skall av en appelsin

1 egg

20 g gjær
400 g hvetemel

125 g blandet, tørket frukt
*
1 ts kanel

0,5 ts stødt muskat

0,5 ts stødt kardemomme

0,25 ts ingefær
0,25 ts stødt nelik

Eggepensling


3 ss hveteml

2 ts hvitt sukker

2 ss vann


1 ss hvitt sukker

1 ss kokende vann


Ha melk, appelsinskall og smør i en gryte og varm opp til smøret har smeltet. Avkjøl til blandingne er fingervarm. Rør inn egget. Smuldre gjæren i en skål og hell over melkeblandingen. Rør til gjæren er oppløst. Bland sammen mel, frukt og krydder og hel det i det våte. Elt grundig (åtte til 10 minutter) og dekk skålen med film. La deigen heve et lunt sted i en times tid. Elt deigen, del den i 16 biter og form dem til boller som du setter på en bakeplate dekke med bakepapir. Skjær et kryss i hver bolle. Etterhev i en time til. Varm ovnen til 180 grader. Pensle bollene med egg. Bland sammen mel, sukker og vann til tykk, glatt pasta og ha den i en pose. Klipp et hull i hjørnet av posen og fyll krysset på bollene med blandingen. Bak bollene i 15 til 20 minutter – til de er gyldne og fine. Sett bollene på en rist og pensl dem med sukkerblandingen mens de fortsatt er helt varme.

*Jeg brukte bare lyse rosiner.

søndag 28. mars 2010

Calzone

Her går oppusningsprosjektet mot slutten og hvis alt går etter planen kan vi flytte inn i vår nymalte leilighet allerede tirsdag kveld. Inn til da bor vi i en lånt leilighet med en fantastisk utsikt over Fredriksbergs tak. Her nyter jeg å gå tur i nye gater og så har jeg funnet en utgave av Sølvskjeen - en gigantisk kokebok med italienske oppskrifter. I dette praktverket fant jeg også denne Calzone-oppskriften.

Til to personer:

1,25 dl lunkent vann
15 g gjær

0,75 ts salt
250 g hvetemel

1 ss olivenolje + mere til pensling


Ha vannet i en skål og rør gjæren i til den er oppløst. Tilsett salt, olje og tilslutt mel og rør og elt til du har en smidig deig. La deigen heve tildekket et lunt sted til dobbelt størrelse. Imens lager du fyllet:

50 g mozzarella
25 g ricotta

25 g italiensk salami

25 g kokt skinke

1 egg

Salt og pepper


Varm oven til 220 grader og dekk en bakeplate med bakepapir. Del mozarella, salami og skinke i biter og ha det i en skål sammen med egg, smuldret ricotta, salt og pepper. Bland sammen. Elt deigen godt, del den i to og kjevl hver bit ut til en rund leiv - ca. 20 cm i diameter. Fordel halvparten av fyllet oppå hver leiv, pensle kanten med litt olje og lukk sammen. Klem kantene sammen, sånn at de forsegles. Legg calzonen på bakeplaten, pensle med olje og bak i 15 minutter.

lørdag 27. mars 2010

Ukemeny


Lørdag: Calzone
Søndag: Lammegryte med kikerter og grov couscous
Mandag: Pasta med squash, søtpoteter og kamskjell
Tirsdag: Kylling og tomatsauce med basilikum og hvitløk
Onsdag: Taco

fredag 26. mars 2010

Torta della Nonna

Da jeg så denne oppskriften, trodde jeg først at de hadde glemt gjæren, men bestemte meg etterhvert for at det nok var sånn det skulle være. Resultatet ble ihvertfall veldig bra og pga. all oljen ble det en veldig smidig deig som var lett å kjevle helt tynn. Kanskje en idé til fremtidens pizzaer?

Til fire pakker:

300 g hvetemel
0,5 dl olivenolje

1,85 dl vann


180 g babyspinat

4 egg

300 g feta

100 g friskrevet parmesan

1 eple, revet

Pepper


Eggepensling
Timian

Grønn salat til servering


Varm ovnen til 200 grader og sett en bakeplate inn i ovnen. Dekk en annen bakeplate med bakepapir. Er litt usikker på hva som er formålet med dette, men tenker kanskje det gir ekstra varme og sprøhet. Bland og elt sammen mel, olje og vann til du har en smidig deig. Skyll spinaten og hakk den grovt. Ha den i en skål med eggene, feta i biter, parmesan, revet eple og pepper. Rør grundig. Del deigen i fire biter og kjevl hver bit ut til en rund leiv - ca. 25 cm i diameter og 2 mm tykk. Fordel en fjerdedel av fyllet oppå hver leiv og pensle kanten med egg. Brett og klem sammen kanten og legg pakken på bakeplaten dekket med bakepapir. Pensle pakkene med egg, riv over litt mere parmesan og dryss til slutt over timian. Sett platen inn i ovenen oppå den platen som allerede står der og bak i 25 til 30 minutter. Server med en grønn salat til.

onsdag 24. mars 2010

Potet og rosmarin fritatta


Enda en rett som krever farlig stekepannen-inn-i-ovnen-steking. Men denne gangen gikk det mye bedre.

Til to personer + litt til lunch

1 ss olje

500 g poteter
5 egg

2,5 dl melk eller fløte
1 purre
50 g revet ost
Rosmarin
Salt og pepper


Babyspinat til servering


Varm ovnen til 200 grader. Del potetene i båter (med eller uten skall) og damp dem såvidt møre. Det tar fem til syv minutter. Bland sammen egg, melk, ost, rosmarin, salt og pepper i en skål. Del den hvite delene av purren i skiver og varm oljen på lav varme i en stekepanne som også tåler ovn. Hell vannet av potetene. Stek purren i et par minutter og tilsett deretter potetene. Skru varmen opp til mellom mens du fordeler potetene i et jevnt lag. Hell over eggeblandingen og stek i tre til fire minutter. Sett pannen inn i ovnen og stek til frittataen er ferdig - ca. 10 minutter. La frittataen stå i ti minutter mens du vender babyspinaten med litt olje-eddikdressing. Server skåret i "kakestykker" med babyspinat ved siden av.

tirsdag 23. mars 2010

Speltbrød med øl

Det har vært litt stille på bloggen i det siste. Det skylles at vi er i gang med å pusse opp hele leiligheten vår og i denne uken bor vi ikke en gang hjemme, siden alle gulvene skal slipes og vegg og tak males. Men nå tenkte jeg det var på tide med en oppskrift. Som lovet kommer det en oppskrift på et brød til påskefrokostbordet. Hvis du vil ha flere ideer, vil jeg spesielt annbefale dette.

Til et brød:

1,5 dl kokende vann
1 dl
hvidtøl*
1 dl kvarg eller fromage frais

20 g gjær

1 ts salt

200 g grovt speltmel

200 - 300 g fint speltmel


Melk til pensling


Bland det kokende vannet med øllen og kvargen og la det stå til blandigen er lunken. Løs gjæren opp i blandigen og tilsett salt. Ha i melet og elt grundig til du har en smidig deig. Form deigen til et brød, legg den i en smurt brødform og dekk med film. La deigen heve på et lunt sted i to timer - halveis i hevetiden stiker du i brødet så det faller ned. Det gir en bedre smak. Pensle brødet med melk og sett det på en rist nede i en kald ovn. Tenn ovnen til 230 grader og bak brødet i 30 til 40 minutter eller til det er gjennomstek. Avkjøl på rist og spis lunt eller kaldt.

*Hvidtøl er et gammelt, dansk øl som smaker litt søtlig. Kanskje kan det erstattes med vørterøl (ikke fordi jeg noensinde har smakt vørterøl da, men innbiller meg at det også har en litt søt smak)? Eller prøv deg frem med en annen type som du tror vil fungere.

mandag 22. mars 2010

Påskekylling

Kanskje noe å prøve seg på for de fingerferdige? Jeg fant min hos en baker i Oslo og tok den med hjem til min bedre halvdel som straks kastet seg over den for deretter å konkludere at den smakte litt syntetisk. Men søt var den...

torsdag 18. mars 2010

Jukse-paella med chorizo og reker

Denne paellaen skal i ovnen og har du en stekepanne som også tåler ovnsvarme, er den kjempesmart til formålet. Desverre medfører det også risiko for å brenne seg, da man har lett for å glemme at stekepannen plutselig er unormalt varm fordi den har vært i ovnen. Det opplevde jeg da jeg tok på den, ikke en, men to ganger umiddelbart etter at jeg hadde tatt pannen ut av ovnen. Det resulterte i en annengradsforbrenning på tre fingre og hånden i kaldt vann resten av kvelden. Så ikke gjør det! Ellers er det en god og rask rett.

Til fire personer:

1 ss olje
1 løk
2 hvitløksfedd
350 g ris
Safran
Skall og saft fra en sitron
6 dl kylling- eller grønnsaksfond, varm
200 g chorizo
12 tigerreker, uten skall og tarm
150 g frosne erter, tint
Friske urter
Salt og pepper

Varm ovnen til 180 grader. Hakk løk og hvitløk og varm oljen i en ildfast stekepanne på mellom varme. Stek løk og hvitløk i noen minutter til de har blitt myke. Skyll risen grundig i kaldt vann og tilsett. Rør så risen blir dekket med olje og tilsett deretter litt safran, revet sitronskall og fond. Kok opp, slukk for varmen og legg på lokket. Set stekepannen inn i ovnen i 20 minutter eller til fonden har blitt absorbert. Imens deler du chorizoen i skiver og steker dem på en varm, tørr panne i fem til ti minutter. Legg dem på en tallerken dekket med tørkerull, tørk av pannen og stek rekene i et til to minutter på hver side - til de er akkurat stekt. Ta stekepannen med risen ut av ovnen, tilsett reker, chorizo og erter og smak til med sitronsaft, urter, salt og pepper.

onsdag 17. mars 2010

Epicureatricens favoritter

I stede for å spise frittata hjemme, skal jeg spise på Wagamama med en venninde i kveld. Og det blir bra, for jeg elsker Wagamama, som jeg oppdaget da jeg bodde i London. Derfor var jeg også veldig glad den dagen jeg oppdaget at de skulle åpne i Tivoli her i København. Billig, god og sund mat kan man ikke få for mye av!

tirsdag 16. mars 2010

Krydret linsesuppe


Flere av oppskriftene denne uken er fra et lite hefte med café-mat jeg fikk da jeg bodde i Australia, hvor cafébesøk er en viktig del av hverdagen for veldig mange. Denne suppen er fra Keils Fine Food & Coffee, som kanskje er verd et besøk hvis man tilfeldigvis kommer forbi Tanunda, South Australia.

Til fire personer:

1 ss smør
1 løk

3 hvitløksfedd
2 cm frisk ingefær

0,5 ts stødt koriander

0,5 ts stødt spisskommen
0,5 ts gurkemeje

0,5 ts tørkede chiliflaker
2 gulerøtter
1 boks hakkede tomater
200 g røde linser

1 l grønnsaksfond

Salt og pepper

Friske urter og brød til servering

Hakk løk og hvitløk fint og del gulerøttene i mindre biter. Riv ingefæren. Smelt smøret i en gryte på lav varme og tilsett løk, hvitløk, ingefær og krydder. Stek og rør rundt i fem til ti minutter, eller til løken har blitt myk. Ha i gulerøtter, linser, tomater og fond, kok opp og la suppen småkoke under lokk i 35 til 40 minutter til grønnsakene og linsene er møre. Smak til med salt og pepper, pynt med noen hakkede urter og server med brød til.

mandag 15. mars 2010

Sesam-lime-kyllingburger

Hadde litt problemer med å finne alle ingrediensene til denne asiatisk-inspirerte burgeren. Men her kommer oppskriften sånn som den sto beskrevet og så kan du jo også eksprimentere deg frem. Her ble resultatet ihvertfall bra!

Til to personer:

0,8 dl limejuice
2 ss olje
1 ss sesamolje

0,5 ts wasabipulver eller -pasta

2 kyllingfileter

2 burgerboller


Del hver kyllingfilet i tre strimler og legg dem i en skål med limejuice, de to typene med olje og wasabi. Dekk med film og la den trekke i kjøleskapet i en halv time. Imens lager du pestoen:

1,5 ss peanuts
1 chili uten frø

2 hvitløksfedd

0,5 ss revet, frisk ingefær

1 bundt basilikum

1 bundt mynte

1 bundt koriander

1 ts brunt sukker

1 ts fish sauce

1 ts limejuice

1 dl peanutolje

2 burgerboller


Mayonnaise

Tomater
Salat


Hakk chilien og hvitløken og ha det i en food processor sammen med resten av ingrediensene (bortsett fra oljen). Kjør til en jevn masse og tilsett deretter oljen litt etter litt til du har passende konsistens. Varm en panne på mellom varme og stek kyllingen i to til tre minutter på hver side - eller til den er gylden og gjennomstekt. Varm burgerbollene, smør med mayonaise og fyll med salat, tomat, kylling og pesto.

søndag 14. mars 2010

Tøm kjøleskapet-kylling


I uken som var har jeg stort sett ikke laget mat, da jeg har vært på jobbreise det meste av tiden. Men onsdag kveld hadde både min bedre halvdel og jeg en pit-stop hjemme og det var en god mulighet til å tømme litt ut av kjøleskapet før vi fartet videre.

Jeg startet med å pensle noen kyllingelår med litt olje, krydre dem med salt, pepper og karry og legge dem i en ildfast form. Så satte jeg formen inn i en varm ovn (200 grader) og stekte dem i ti minutter. Imens fant jeg frem gulerøtter, epler, en søtpotet, persillerøtter og rødløk og delte dem i biter. Så tok jeg formen med kylling ut av ovnen, løftet dem ut og hadde grønnsakene i. Jeg rørte godt, så grønnsakene ble dekket med kraften som lå i formen, krydret med litt salt og pepper og la kyllinglårene oppå igjen. Tilbake i ovnen til grønnsakene var møre og kyllingen gjennomstek (25 minutter) og så var det deilig middag og god samvitighet fordi det ikke ble nødvendig å kaste mat.

lørdag 13. mars 2010

Ukemeny

Søndag: Sesam-lime-kyllingburger
Mandag: Krydret linsesuppe
Tirsdag: Couscous salat med bacon
Onsdag: Potet og rosmarin frittata
Torsdag: Jukse-paella med chorizo og reker
Fredag: Torta della Nonna

fredag 12. mars 2010

Epicureatricens favoritter

I Store Kongensgade ligger Taste - en café med de mest fantastiske kaker og et kjempekoselig (og stort sett kun engelsktalende) personale. Jeg kan kun anbefale et besøk og nå som eieren skriver for en annen favoritt, kommer det kanskje også noen oppskrifter her på Epicureatricen.

onsdag 10. mars 2010

Påskebaking


Til påske skal jeg bake hot cross buns og påske-cup cakes. Oppskrift og egne bilder følger. Hot cross buns er en viktig tradisjon i engelsktalende land, og i Norge er jo sjokolade og lam en stor del av påsken - men er det egentlig noe man "skal" bake?

tirsdag 9. mars 2010

Müsliboller

Müsliboller er en av mine favoritter når jeg går til bakeren (som man jo gjør jevnlig her i DK) og derfor tenkte jeg at det kunne være gøy å prøve og lage noen selv til frokost en dag. Fant forskjellige oppskrift hvor man "bare" skulle ha litt müsli i deigen og det syntes jeg ikke var så spennende. Men så fant jeg en oppskrift hvor man skulle bruke alle mulige frokost-ingredienser og det syntes jeg var en veldig god ide. Tilpasset den litt og så ble bollene spist lune til frokost med ost og syltetøy.


Til 12 boller

10 g gjær

3 dl lunkent vann
1 dl naturell yoghurt
1 dl appelsinjuice
1 ts salt
2 ss honning
1 dl havregryn
0,5 dl speltgryn
0,5 dl solsikkefrø
0,5 dl linfrø
0,5 dl sesamfrø
0,5 dl grovthakkede valnøtter
1 dl rosiner
Hvetemel (3-4 dl?)


Melk til pensling og havregryn som pynt


Løs gjæren opp i vannet i en skål og tilsett juice og yoghurt. Ha deretter i alle de andre ingrediensene, bortsett fra hvetemel. Rør tilslutt inn hvetemel til du har en ganske løs og neste grøtaktig deig. Dekk skålen til med film eller et lokk og la den stå i kjøleskapet natten over. Ta deigen og av kjøleskapet og fordel den i "klatter" på en bakeplate dekke med bakepapir. La bollene stå i et kvarter, mens du varmer ovnen til 200 grader. Pensel bollene med melk og dryss over litt havregryn. Bak bollene i ti til 15 minutter - eller til de er fint gyldne. Avkjøl litt på rist og spis lune.

mandag 8. mars 2010

Ukemeny-planleggning

Jeg lager ikke så mye mat denne uken, både fordi jeg er alene hjemme (jeg lager mat når jeg er alene hjemme altså, men ikke mat som er så blogg-bar) og fordi jeg skal på jobbreise både tirsdag og torsdag til lørdag. Så derfor tenkte jeg at jeg ville skrive et innlegg om hvordan jeg planlegger ukemenyene våre.
Men først litt om hvorfor jeg overhode har en ukemeny (noen synes sikkert det er litt "nazi" og jeg må understreke at vi godt kan droppe en middag hvis vi pluselig får andre planer). Tidligere var jeg også en av dem som virret rundt i supermarkedet på vei hjem fra jobb eller skole desperate etter inpirasjon og ideer til kvelden middag - stort sett hver dag. Og jeg hatet det, ikke bare var butikkene proppet med andre som meg, ofte med hysteriske og sultne barn på slep, jeg endte også med å spise mindre variert OG bruke flere penger fordi det jevnlig havnet impulskjøp ned i kurven. Desuten er det vel alment kjent at man ikke bør handle på tom mage. Derfor besluttet min bedre halvdel og jeg at vi ville handle inn til hele uken hver lørdag fomiddag. Lørdag morgen etter frokost ser vi på kalenderen vår for å se når vi er hjemme og skal ha mat og også hvilke dager det kan være greit med noe raskt fordi vi har lange dager eller aktiviteter om kvelden. Så setter vi sammen en ukemeny. Til den har jeg følgende guidelines:
- Forholdsvis sunn og rask mat i hverdagene
- Litt mere fancy mat i helgene
- En dag med fisk eller skalldyr
- En dag med vegetarisk mat
- Råvarer som er i sesong
- Bruke opp rester fra uken før (eller ting som ligger i fryseren)
- Bruke samme råvarer i flere retter, sånn at vi ikke kaster for mye
I og med at jeg også har denne bloggen holder jeg jevnlig utkikk etter nye oppskrifter og noterer ned ideer til neste ukes meny, men hvis man ikke har en matblogg, er det ingen skam i å la noen favoritter gå igen. Men det er også gøy og inspirerende å prøve nye ting inn i mellom.
Når det kommer til selve handlingen, er jeg ingen hardbarket tilbudsjeger og ikke særlig prisbevist. Jeg handler i mine faste supermarkeder og ser stort sett ikke på prisen, men holder meg allikevel som oftest innenfor de 1000 kronene vi setter av til mat hver uke (til to personer). Alt Godt har mange gode råd til deg som gjerne vil spare penger når du handler. Jeg kan bare si at for meg gir ukemeny og ukentlig handling meg mindre stress i hverdagen og mye bedre og mere variert mat.

søndag 7. mars 2010

Afternoon Tea på Tea Time


I går var en venninde og jeg på Tea Time på Nørrebro og fikk deilig Afternoon Tea. Tea Time er, som du kan se, helt utrolig søtt og nusselig og noe for prinsesser i en hver alder (de har også Afternoon Tea spesielt for barn). Vi fikk en veldig god grønn te med fiken og kaktus og spesielt sconesene med lemon curd var fantastiske.


Jeg hadde ikke kamera med, så har lånt noen bilder fra Bakerby - det er enda flere fine bilder inne hos henne.

lørdag 6. mars 2010

Pasta Sugo

Det ble mange tomatbaserte retter denne uken, men det er bare bra når man vet at hermetiske tomater er spesielt rike på antioksidanten lykopen som beskytter øynene og huden mot UV-stråler og andre frie radikaler.

Til fire personer:

2 ts olivenolje
1 løk
2 hvitløksfedd
1 chili uten frø
2 gulerøtter
2 purrer
1 squash
350 g hakket kalvekjøtt
2 bokser hakkede tomater
1 ss tyntskåret appelsinskall
1 ts tørket oregano
Evt. litt grønnsaksfond
Sukker
Salt og pepper

400 g pasta
Friskrevet parmesan til servering

Hakk alle grønnsakene, bortsett fra squashen, fint - del squashen i biter. Varm oljen i en stor panne på mellom varme og stek løk, chili og hvitløk i noen minutter. Tilsett gulerøtter, purre og kjøtt og stek videre mens du rører. Ha deretter i tomater, appelsinskall, squash og krydder og la saucen småkoke i 20 minutter. Rør av og til. Smak til med fond, sukker, salt og pepper. Kok pastaen som beskrevet på pakken, hell av vannet og server med saucen og litt parmesan over.

fredag 5. mars 2010

Rugbrødssandwich

Kjempegod sandwich med masse fiber og smak - og relativt lite fett. For å gjøre det litt mere "middags-aktig" laget jeg selleri-fries til.

Til to personer:

4 skiver fullkornsrugbrød
75 g friskost med urter -7% fett
1 håndfull ruccola
1 avocado
1 rødløk
Sitronsaft
100 g pastrami eller bresola
1 eple

1 selleri
2 ss olivenolje

Salt


Start med fries'ene. Varm ovnen til 200 grader med en bakeplate inni. Skrell sellerien og del den i en centimeter tykke "pinner". Ha oljen i en pose og tilsett selleri-pinnene. Rist godt så de blir dekket av olje og hell ut på bakeplaten. Det kan sprute - så pass på! Stek i 20 minutter - imens lager du sandwichene. Del eplet og avocadoen i skiver. Del rødløken i tynne ringer og legg den i litt i sitronsaft for å fjerne noe av den bitre smaken. Smør brødet med ost og fyll med salat, avocado, eple, rødløk og skinke. Dryss salt over selleri-fries'ene og server til sandwichen.

torsdag 4. mars 2010

Epicureatricens favoritter

Da vi skulle pusse opp kjøkkenet vårt, var denne SMEG komfyren det aller første vi investerte i - lenge før vi besluttet oss for hvordan noe annet skulle se ut. Men det er et kjøp jeg aldri har angret på, de fem gassblussene gjør det lett å ha gang i mange gryter på en gang og ovnen er utrolig effektiv, selv nå fem år senere. Og så er gass veldig behagelig å jobbe med - at ting koker over opplever jeg stort sett aldri, fordi det er så lett å regulere temperaturen.

onsdag 3. mars 2010

Grov tomatsuppe med ostebrød

Jeg begynner å være klar for vår og noen lettere og friskere råvarer. Men jeg må vente litt til og inntil da lager jeg en tomatsuppe som ihvertfall smaker av sol og sommer.

Til fire personer:

2 ss olivenolje
3 gulerøtter
1 persillerot
1 løk
2 hvitløksfedd
2 ts stødt koriander
2 ts oregano
1 ss paprika
1 glass hvitvin
5 dl grønnsaksfond
2 bokser hakkede tomater
2 ss tomatpuré
1 laurbærblad
Finthakket persille
2 ts sukker
Salt og pepper

4 skiver lyst brød
Revet ost
Oregano

Del grønnsakene i mindre biter og hakk løk og hvitløk fint. Varm oljen i en stor gryte på mellom varme og stek løk og hvitløk i noen minutter uten at de tar farge. Tilsett krydderet og stek videre i et minutt. Tilsett resten av grønnsakene og la dem stek til de har tatt farge. Hell over hvitvinen og deretter tomater, tomatpure, fond, laurbærblad og persille. La suppen småkoke under lokk i en halv time. Fjern laurbærbladet og smak til med sukker, salt og pepper. Blend suppen rask, så den fortsatt er litt "rustikk". Varm opp og lag ostenbrødene ved å drysse ost og oregano over brødskivene og grille dem i ovnen i noen minutter. Server sammen med suppen.

tirsdag 2. mars 2010

Quesadillas med guacamole

Som så mange andre nordmenn skulle jeg også se 50 km langrenn på søndag, så da passet det godt med mat som var rask laget, men som man kunne sitte og kose seg lenge med.

Til to personer:

2 avocadoer
250 g cherrytomater
1 chili
2 vårløk
1 bundt koriander
Sitronsaft
Salt og pepper

Revet ost
1 chili
2 vårløk
1 rød paprika
1 bundt koriander
8 tortillas

Del tomatene i to og fjern kjernene. Ha dem i en food processor sammen med avocadoene, chili uten kjerner, vårløk i tynne skiver og koriander. Kjør til en jevn mos og smak til med sitronsaft, salt og pepper. Dekk til (så det ikke blir brunt og misfarget), mens du lager quesadillas. Fjern kjernen fra chilien og hakk fint. Hakk vårløk og paprika. Bland grønnsakene i osten sammen med hakket koriander. Strø litt av osteblandingen oppå en tortilla og legg en annen over. Varm en tørr panne på mellom varme og stek dem i et minutt på hver side - til osten har smeltet og de er gylden utenpå. Del i "kakestykker" og server med guacamolen.

mandag 1. mars 2010

Spagetti Marinara

En av fordelene med denne bloggen, er at jeg blir tvunget ud av min "comfort zone" og lager mat jeg ellers ikke ville ha laget. Denne pastaretten er et typisk eksempel på det. Jeg synes fisk og skalldyr er kjempegodt og spiser det ofte på resturant, men når det kommer til å lage det hjemme holder jeg meg til noen få, enkle retter som jeg vet fungerer. Så selv om jeg har jukset litt her og brukte en frossen skalldyrmix i stede for å ordne skalldyrene selv, så synes jeg det var et stort skritt.

Til to personer:

1 ss olivenolje
1 løk
1 gulerot
1 chili
2 hvitløksfedd
1 boks hakkede tomater
1,25 dl hvitvin
1 ts sukker
Kajennepepper
Salt og pepper

1 ss smør
300 g skalldyrmix
6 tigerreker, uten skall og tarm
1 hvitløksfedd
Finthakket persille

250 g pasta

Start med tomatsaucen. Hakk løk, gulerot og hvitløk fint, fjern kjernene fra chilien og hakk den også. Varm oljen i en liten gryte på mellom varme og stek gulerot og løk i ti minutter. Tilsett chili og hvitløk og stek videre i noen minutter til. Ha i hvitvin, tomat, sukker og litt kajennepepper og la saucen småkoke i en halv time. Når saucen er nesten ferdig smaker du den til med salt og pepper og koker pastaen som beskrevet på pakken. Smelt smøret i en panne på mellom varme og stek hvitløk og persille i et minutt. Tilsett skalldyrmixen og tigerrekene og stek i to til tre minutter. Hell over tomatsaucen, varm igjennom og server oppå den kokte pastaen. Annrett sånn at tigerrekene ligger øverst og pynt med litt persille.