mandag 3. januar 2011

Sticky gingerbread

Denne kaken, fra Nigellas Christmas, bakte jeg til et juleselskap i midten av desember og sjelden har en enklere kake blitt tatt bedre i mot. Derfor er jeg heller ikke i tvil om at den kommer til å bli en gjennganger i julene fremover. Jeg har tilpasset oppskriften bittelitt, da man ikke kan få molasses her i Danmark.

Til en firkantet form, 20 x 30 cm:

150 g smør
200 g lys sirup

150 g brun farin (erstatter 200 g molasses)

125 g mørk muscovadosukker

2 ts fintrevet frisk ingefær

1 ts stødt ingefær

1 ts kanel

1/4 ts stødt nellik

1 ts natron, rørt ut i 2 ss varmt vann

2,2 dl melk

2 lettpiskede egg

300 g hvetemel


Varm ovenen til 170 grader og dekk formen med bakepapir. Smelt smøret i gryte over mellom varme sammen med de to typene sukker, sirup, frisk ingefær og krydderiene. Ta gryten av varmen og rør inn melk, egg og natronblandingen. Ha melet i en skål og hell smør-sukker-blandingen i. Rør grundig til alt er blandet - det blir en veldig tynn røre. Hell røren i formen og sett den i ovnen. Nigella sier at kaken skal bake i 45 minutter til en time, men min var ferdig på rundt halvtimen. Uansett, pass på at kaken ikke ikke steker for lenge, den skal jo være klistrete. La kaken kjøle av før servering og spis den som den er, med et melisdryss eller som vi gjorde - dekket av en glasur laget på melis, sitronsaft og vann.

1 kommentar:

  1. Har du forsøkt å lege etter melasse (som det heter på norsk) i helsekostbutikker? Den så veldig god og saftig ut :-)

    SvarSlett