onsdag 4. august 2010

Koldskål

Koldskål er en klassisk dansk sommerspise, perfekt til varme dager. Denne oppskriften fant jeg i en kokebok fra Svinkløv Badehotel, hvor jeg var i pinsen. Kokeboken var full av nydelige bilder, men minnet meg også om hvorfor jeg pleier å unngå kokebøker fra resturanter - de er alt for avanserte! Sånn var det også med oppskriftene i denne boken, de fleste inneholdt en fem-seks delkomponenter og det er for mye for de fleste hobby-kokker, synes jeg.

Til 4 personer:

100 g sukker
1 dl eggeplommer*

Korn fra 1/4 vaniljestang

7 dl til 1 l surmelk

Revet skall fra en halv appelsin

Revet skall fra en halv sitron

Pisk sukker, eggeplommer og vanilje hvitt og skummende. Tilsett surmelk til den er passe syrlig-søt og smak til med appelsin- og sitronskall. Koldskålene serveres med kammerjunker:

140 g mel
65 g mykt smør

0,25 dl melk

1 egg

50 g sukker

0,5 ts bakepulver

Revet skall fra en halv sitron

Korn fra 1/4 vaniljestang


Varm ovnen til 160 grader. Kjør mel og smør i en food processor og tilsett deretter sukker, vanilje, bakepulver og sitronskall. Tilslutt blandes melk og egg i. Sett deigen i små "klatter" på en bakeplate dekket med bakepapir med teskjeer og bak i 15 til 20 minutter. Avkjøl og dryss over koldskålen. Pynt gjerne med bringebær.

*Hvis du lager koldskål i DK, er det en absolutt nødvendighet å bruke pasturiserte eggeplommer. Ellers er det risiko for salmonella.

2 kommentarer:

  1. Hei! Så flott blogg, med masse snadder:)Ekstra kjekt å se at du merker de glutenfrie oppskriftene. Jeg har selv akkurat startet en matblogg for dem som må holde seg borte fra blant annet gluten. Du er velkommen til å ta en titt på "100% naturlig". Lene

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelig kommentar. Selv om jeg selv ikke er glutenalergikker, blir de jo stadig flere, så jeg synes det er fint å ha noen glutenfrie oppskrifter også.

    SvarSlett