mandag 2. november 2009

Filopai med squash og kikerter

Filodeig er helt tynne flak av deig, som brukes mye i gresk, østeuropeisk og mellomøstlig mat og i motsetning til "vanlig" paideig, er filodeig stort sett fettfri. Filodeig kan selvfølgelig lages fra bunnen, men jeg har kjøpt min ferdig utrullet og frossen.

Denne paien lages i en springform, ca. 22 cm i diameter:

2 ss olje
1 løk
1 ts stødt spisskommen
1/2 ts gurkemeje
1 ts stødt koriander
3 squash
125 g basmatiris
5 dl grønnsaksfond
2 bokser kikerter
Salt og pepper
100 g smeltet smør
200 g filodeig

Varm ovnen til 200 grader. Hakk løken og del squashene i mindre biter. Varm oljen i en panne på mellom varme og stek løken i noen minutter. Tilsett krydderi og deretter squash og skru opp varmen. Stek til squashen er myk og ha i risen. Rør godt så risen blir dekket med olje. Tilsett fonden litt etter litt til risen er kokt. Ta av varmen, rør inn kikertene og smak til med salt og pepper. Smør formen med litt av det smeltede smøret og dekk med 3/4 av filodeigen. Pensle hvert flak med smør og la litt av deigen henge over kanten. Hell fyllet ned i formen og brett over "deigflappene". Legg på resten av deigen, klem godt sammen og pensle med resten av smøret. Bak i ovnen i 20 minutter eller til filoen er gylden og fyllet varmt. Server straks.

2 kommentarer:

  1. Ser godt ut:) Et spørsmål bare, skal risen være kokt først?

    SvarSlett
  2. Hei Maria!

    Du heller rå ris ned til squashen og så heller du på fond litt etter litt til risen er kokt. Det er viktig at den er ordentlig kokt før du heller fyllet i paien - risen koker ikke ferdig i ovnen.

    SvarSlett