søndag 7. november 2010

Lasagne med gresskar og spinat

I ferien laget jeg stort sett noen gamle oppskrifts-kjenninger, så det ble ikke så mye nytt å blogge om. Men jeg falt over denne oppskriften på en høstlig lasagne og den måtte prøves. Og i og med at den krever endel jobb, så var det ganske passende å bruke en regnfull feriedag på å lage den.

Til fire personer:

1 kg gresskar
Olivenolje
Salt og pepper
250 g babyspinat

Start med å tilberede grønnsakene. Varm ovene til 190 grader og skrell gresskaret og del det i biter. Ha biten i en ildfast form (gjerne det du skal lage lasagnen i for å spare oppvask), drypp over olje og krydre med salt og pepper. Stek gresskarbitene i ovenen til de er møre – ca. 40 minutter. Skyll spinaten og hell over kokende vann til det faller sammen. La den kjøle av litt og trykk deretter ut vesken. Sett til side og lag tomatsauce:

2 ss olivenolje
1 løk
4 hvitløksfedd
2 bokser hakkede tomater
1 ss balsamicoeddik
Sukker
Salt

Hakk løk og hvitløk fint. Varm oljen i en liten gryte på mellom varme og stek løk en seks til åtte minutter, ha i hvitløk og stek videre i et par minutter til. Tilsett tomater og la saucen småkoke i en halv times tid. Smak til med balsamico, sukker og salt. Deretter lager du bechamelsaucen:

3 ss olivenolje eller smeltet smør
3 ss hvetemel
5 dl melk
Muskatnøtt
Salt og pepper

Lasagneplater – gjerne friske og/eller fullkorn
Nyrevet parmesan

Bland sammen olje og mel i en gryte, sett på mellom varme og tilsett melken litt etter litt. Kok opp og la saucen tykne før du smaker til med muskat, salt og pepper. Ta gresskarne ut av oven, skru den opp til 200 grader og legg den ene halvdelen av gresskarene på en tallerken. Hell halvdelen av tomatsaucen over de gresskarene som ligger igjen i formen og etterfølg med et lag med lasagneplater. Fordel spinaten over og dryss med litt muskat. Hell over en tredjedel av bechamelsaucen og legg på enda et lag med lasagneplater. Det siste laget består av resten av gresskarene og tomatsaucen. Avslutt med lasagneplater, resten av bechamelsaucen og parmesan. Stek lasagnen i 35 til 40 minutter, eller som beskrevet på pakken med lasagneplater. Friske plater skal ha kortere tid i ovenen enn tørre. La lasagnen hvile i fem til ti minutter før servering.

Oppskriften fant jeg i oktoberutgaven av Delicious, men den stammer fra kokeboken Food from Plenty.

1 kommentar: