fredag 3. april 2009

BlåbærmuffinsNok en oppskift fra 'Domestic Goddess' og igjen er det lite som kan gå galt. Det viktigste for å lage gode muffins - og det gjelder alle muffins - er å unngå og røre for mye. Bare rør deigen til den er så vidt samlet og ikke fall for fristelsen til å røre til alle klumpene er borte. Det medfører bare et trist og tørt resultat. Muffinsene er gode til frokost eller brunch, til picnic eller bare til en kopp kaffe eller te hjemme på sofaen. Med litt øvelse kan du ha en plate muffins ferdige på ca. en halv time og hvis du planlegger å spise dem til frokost, er det en god ide å blande de tørre ingrediensene sammen i en skål kvelden i forveien. Så går alt så mye lettere!

75 g usaltet* smør
200 g hvetemel
2,5 ts bakepulver
75 g sukker
en klype salt
1 dl naturell yoghurt
1 dl melk
1 egg
200 g blåbær

Smelt smøret og sett det til side for å avkjøles litt. Tenn ovnen på 200 grader. Bland alle de tørre ingrediensene sammen i en skål og bland melk, yoghurt, egg og smør sammen i en kanne. Bland det våte i det tørre med en FORSIKTIG hånd til det akkurat er blandet. Ikke rør for mye! Fyll røren i 12 muffinsformer (ideelt papirsformer som står oppi metallmuffinsformer) og strø blåbær over. Bak i 20 minutter og spis varme eller kalde.

* Det står usaltet smør i oppskriften, men jeg har bakt både med saltet og usaltet smør og smaker ikke den store forskjellen. Kanskje det er mere salt i engelsk smør?

Hvis du har blåbar til overs, kan de brukes til Blåbærscones som også er godt til frokost:

4 dl hvetemel
1 dl havregryn
1 ss sukker
1/4 ts salt
3 ts bakepulver
2 dl melk, surmelk eller yoghurt
1 ss olje eller smeltet smør
80 g blåbær

Tenn ovnen på 200 grader. Bland alt det tørre i en skål og det våte i en kanne. Hell det våte i det tørre og bruk evt. hendene til å elte deigen sammen. Klem deigen ut til en rund 15 cm. skive. Del skiven i åtte stykker, men ta dem ikke fra hverandre og legg sconen på en bakeplate dekket med bakepapir. Pensle med egg og/eller melk og fordel blåbærene over. Bak i 15-20 minutter og serveres varm. Scones kan selvfølgelig lages uten blåbær også. Bare husk at de helst skal spises varme - de blir fort litt kjedelige.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar