mandag 11. mai 2009

Matklubb

Min bedre halvdel, jeg og noen av vennene våre har en matklubb til bevaring av danske mattradisjoner. Ideen oppsto en dag vi snakket om all den deilige maten vi har fått hos diverse besteforeldre igjennom tiden, men som man aldri lager selv. Som du nok kan se fra min blogg, er det ikke akkurat saus, kokte poteter og bastante kjøttretter det går mest i... Derfor skiftes vi til å lage søndagsmiddag til hverandre ca. hver annen måned og som seg hør og bør spiser vi klokken 13 og ligger brakk resten av ettermiddagen.

Denne gangen var det så våres tur og vi uttenkte en ganske tradisjonell, men også en anelse vårlig meny, hvor forretten var tarteletter. Dette er en utpreget dansk ting, men fyllet bør kunne serveres til kokte poteter som en form for hønsefrikasse.

Til 16 tarteletter:

250 g kyllingfilleter
250 g friske, grønne asparges
4 gulrøtter
1 stilk bladselleri
50 g smør
50 g mel
5 dl kyllingkraft
Litt fløte
Salt og pepper

Kok opp vann i en stor gryte, tilsett løk, gulrøtter, selleri og suppeurter og kyllingen. Kok i ca. 20 minutter eller til kyllingen er ferdig. Sil kraften og sett til side 5 dl. La kylligen kjøle av og riv den i små biter. Del gulrøtter og selleri i små biter, kok til det akkurat er mørt og hell vannet av. Del aspargessen i små biter. Smelt smør i en gryte og rør inn melet. Tilsett kyllingkraften litt etter litt til du har en jevn saus og tilsett gjerne litt fløte for å få en rundere smak. Rør i kyllingkjøttet, de kokte grønnsakene og aspargessen og la det hele småkoke i ca. fem minutter. Smak til med salt og pepper. Varm tartelettene et par minutter ved 200 grader, fordel fyllet mellom dem og server pyntet med litt gressløk.

Hovedretten var forloren hare med rips-fløtesaus (som vel på norsk er en kjøttpudding) servert med kokte gulerøtter og blomkål og ripsgele.

Til desert var det fruktsalat med råkrem og så var det ikke plass til noe mere enn en kopp kaffe og en enkelt småkake.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar