mandag 15. juni 2009

Helstekt kylling med ovnsbakte grønnsaker

Dette er den aller første Jamie Oliver-oppskriften jeg laget, fra boken The Return of the Naked Chef. Siden har den blitt en gjennganger til forskjellige middagsselskap, fordi det smaker fantastisk, er veldig lettlaget og bare skal taes rett ut av ovnen og serveres, og det er supert når man har gjester. En stresset, rødblussende vert som ikke kan snakke med gjestene sine er et DON'T, mens et hjem som dufter deilig av mat og tid til et glass vin før maten er et DO! Synes jeg, ihvertfall...

Disclaimer: Glemte helt å fotografere maten, så bildet er fra Jamie Olivers hjemmeside, og dermed ikke helt representativt... Har nemlig laget noen små endringer i oppskriften.

Til tre personer + rester til lunch:

1,4 kg kylling
1 sitron
6 skiver prosciuttoskinke i tynne strimler,
2 fedd hvitløk
2 håndfuller timian eller basilikum
100 g mykt smør
800 g poteter
1 sellerirot
4 søtpoteter

Varm oven med en ildfast form i til 220 grader. Vask kyllingen grundig både på innsiden og på utsiden og tørk godt med tørkerull. Bruk fingrene til å FORSIKTIG lage en "lomme" mellom skinnet og brystet på kyllingen, uten at skinnet revner. Skrell sitronen og legg sitronen til siden. Hakk sitronskall, hvitløk og urter og del skinken i tynne strimler. Bland alt dette med smør og tilsett salt og pepper. Fordel noe av smøret i den "lommen" du har laget og smør resten utenpå og inni kyllingen. Del sitronen i to og putt den inn i kyllingen. Lag et hull i hver kyllinglår - det får varmen til å trenge bedre inn. Plaser kyllingen i den varme formen og stek i 25 minutter. Imens skreller du grønnsakene, deler dem i biter og forkoker potetene i ti minutter. Ta kyllingen ut av formen, hell grønsakene i og rør rundt så de blir dekket av det smeltede smøret og kyllingkraften. Legg kyllingen på toppen av grønnsakene og stek videre i 30-45 minutter. Sjekk underveis - steketiden kan variere mye utfra størrelsen på kyllingen og ovnen. Ta formen ut og la kylligen hvile tildekket i 10 minutter. Ha grønnsakene i en skål og lag en sauce av kraften som er igjen i formen, litt rødvin og fond. Skjær ut kyllingen og server med grønnsaker og sauce.

Hvis det er rester igjen, kan du lage en enkel og god salat. Ta kyllingkjøttet av benene og skjær i mindre biter. Bland kjøttet med rester av grønnsakene og noen salatblader.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar