torsdag 4. februar 2010

Om oljer

Selv om jeg har et ganske stort utvalg av oljer på kjøkkenet, er jeg ofte litt usikker på hvilken som skal brukes til hva. Kom over en artikkel i et blad som forklarte akkurat det og tenkte jeg ville dele noen høydepunkter her.

Ekstraheret rapsolje
Dette er basisoljen min (første fra venstre). Den er smaksnøytral, tåler høy varme og kan brukes til det meste. Og så er den billig. Samtidig har denne oljen et høyt innhold av enkeltumettede fettsyrer og omega-3.

Kaldpresset rapsolje

Dette er den litt finere (og dyrere varianten) av rapsolje, som har en kjempefin gul farge (nummer to fra venstre). Også denne oljen kan brukes til det meste, men den gode smaken kommer best til sin rett i dresinger, mariander, brød eller dryppet over supper før servering.

Extra virgin olivenolje
Dette er den fineste varianten av olivenoljer (nummer tre fra venstre) og skal brukes som smaksgiver, men IKKE til steking. Til gjenngjeld er den helt riktig til dressinger eller bare til å dyppe brød i.

Olivenolje
Jomfruolivenoljen (nummer fire fra venstre) blir presset på en annen måte enn extra virgin-varianten og har en stor andel enkeltumettede fettsyrer. Derfor kan den brukes til de fleste typer matlagning, inkludert steking.

Dette er de fire variantene jeg har, men kanskje har du også:

Avocadoolje som har en kjempefin grønn farge og er godt egnet til å steke fisk og skalldyr i.

Linfrøolje som inneholder masse, sunde flerumettede fettsyrer og derfor kan brukes som et kosttilskudd.

Sesamolje som brukes mye i det asiatiske kjøkken.

Husk også at oljer er lysfølsomme og derfor helst skal kjøpes i mørke flasker eller metallbokser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar