onsdag 9. september 2009

Gresskarstykker

Disse gresskarstykkene lages stort sett på samme måte som durumboller, men med masse grovt mel og kjerner blir gradene av sunnhet og fiberinnhold betraktlig forbedret. Og så får langtidshevet bakværk en utrolig god og seig konsistens - helt anderledes enn boller man hever raskt med mye gjær.

Til 12 stykker:

5 g frisk gjær eller 1 ts tørgjær
5 dl lunkent vann
1 ts honning
1 ss olje
2 ts salt
200 g grahamsmel*
200 g grovt speltmel
200 g fint speltmel
2 dl gresskarkjerner

Smuldre gjæren i en skål og tilsett vannet. Rør til gjæren er oppløst og tilsett honning og olje. Rør inn halvparten av gresskarkjernene og en og en meltype. Bland saltet (og tørgjær hvis du bruker det) med det fine speltmelet. Rør til du har en smidig, men litt løs og klistrete deig. Dekk skålen til med film eller et lokk og sett den i kjøleskapet natten over. Tenn ovnen på 225 grader, ta deigen ut av kjøleskapet og rør grunding. Dekk en bakeplate med bakepair og bruk en en skje til å fordele deigen i 12 "klumper" på platen. Strø resten av gresskarkjernene over. Etterhev i 10 minutter og bak i ca. 25 minutter. Avkjøl stykkene på rist.

*Vet ikke helt om det heter grahamsmel på norsk eller om den meltypen overhode finnes i Norge. Anyone...?

6 kommentarer:

 1. Grahamsmel finnes i Norge (jeg har kjøpt på Ultra)

  SvarSlett
 2. Mener jeg har kjøpt det på Helios, men ellers kan man kanskje bruke sammalt hvete fin?

  SvarSlett
 3. Ble så inspirert av muslibollene som jeg lagde igår/idag. Tror jeg skal sette en deig til imorgen. Har akkurat 5 g gjær igjen. Godt jeg ikke kastet den lille klumpen igår :)

  SvarSlett
 4. Disse ble også fantastiske. Jeg gleder meg til å prøve andre ting.

  SvarSlett