mandag 8. februar 2010

Norske fastelavensboller

Så er det klart for 2010s andre runde med fastelavensboller - denne gangen i norsk utgave. Har brukt samme deig som sist, bortsett fra at jeg reduserte mengden med gjær og langtidshevet deigen i kjøleskapet natten over.

Til ca. 20 fastelavensboller:


Eggepensling

Vaniljekrem

Kremfløte

Melis
*

Lag deigen som beskrevet her, men reduser mengden med gjær til ca. 10 gram. Elt deigen, legg den i en skål med lokk og sett den i kjøleskapet. La deigen heve natten over - åtte til ti timer. Elt deigen grundig, form til boller og sett til heving et lunt sted i minst en time. Varm ovnen til 200 grader, pensle bollene og bak i åtte til ti minutter. Avkjøl på rist. Lag vaniljekrem som beskrevet på pakken og pisk en tilsvarende mengde krem. Bland forsiktig. Del hver bolle i to og fyll med kremblandingen. Dryss melis over før servering.

*Jeg hadde glemt å kjøpe melis, så det må du tenke deg til...

3 kommentarer:

  1. åh det så sinnsykt godt ut. jeg skal besøke mor til helgen, tror jeg må tipse henne om siden din. eller vent litt... hva har forrang, fastelavens eller morsdag!?

    fin blogg!

    SvarSlett
  2. Hei igjen. Fikk så lyst til kommentere litt om Fastelavnsboller og andre boller. Den "norske" varianten hadde jeg aldri sett før jeg flyttet til Oslo som 20-åring. I Nord-Norge er det smultbakst som gjelder til Fastelavn, - Berlinerboller eller Krabbelurer. I Tromsø er dessuten Berlinerbollene brukt som solboller (når sola er tilbake etter mørketida), mens det ellers er vanlig med Skoleboller som solboller. Det gule øyet av eggekrem er selvsagt sola!

    SvarSlett
  3. @Werner: Synes absolutt det er på sin plass å bake fastelavensboller til mamma på morsdagen, men ellers synes jeg det ville være veldig koselig om du tipset henne om min blogg.

    @U9: Takk for interesant informasjon om fastelavensboller (og andre boller ;-). Hører gjerne om andres fastelavensbolle-tradisjoner også...

    SvarSlett