Disse bollene hører med til påsken i mange engelsktalende land, hvor de er tradisjonelt spise langfredag. Som så mange andre påsketradisjoner, er disse bollene også en gammel, hedensk skikk som ble tatt opp av kirken.
Til 16 boller:
1,5 dl melk
50 g smør
Fintrevet skall av en appelsin
1 egg
20 g gjær
400 g hvetemel
125 g blandet, tørket frukt*
1 ts kanel
0,5 ts stødt muskat
0,5 ts stødt kardemomme
0,25 ts ingefær
0,25 ts stødt nelik
Eggepensling
3 ss hveteml
2 ts hvitt sukker
2 ss vann
1 ss hvitt sukker
1 ss kokende vann
Ha melk, appelsinskall og smør i en gryte og varm opp til smøret har smeltet. Avkjøl til blandingne er fingervarm. Rør inn egget. Smuldre gjæren i en skål og hell over melkeblandingen. Rør til gjæren er oppløst. Bland sammen mel, frukt og krydder og hel det i det våte. Elt grundig (åtte til 10 minutter) og dekk skålen med film. La deigen heve et lunt sted i en times tid. Elt deigen, del den i 16 biter og form dem til boller som du setter på en bakeplate dekke med bakepapir. Skjær et kryss i hver bolle. Etterhev i en time til. Varm ovnen til 180 grader. Pensle bollene med egg. Bland sammen mel, sukker og vann til tykk, glatt pasta og ha den i en pose. Klipp et hull i hjørnet av posen og fyll krysset på bollene med blandingen. Bak bollene i 15 til 20 minutter – til de er gyldne og fine. Sett bollene på en rist og pensl dem med sukkerblandingen mens de fortsatt er helt varme.
*Jeg brukte bare lyse rosiner.
Her.
for ett år siden
Disse bollene hørtes skikkelig gode ut, de skal jeg prøve ut denne påsken:) Takk for at du deler oppskriften :)
SvarSlettHer er det en til som har blogget om hot cross buns - og ideen om å klippe krysset i stede for skjære det er veldig god: http://www.anarka.dk/blog/?p=3673
SvarSlett