tirsdag 9. mars 2010

Müsliboller

Müsliboller er en av mine favoritter når jeg går til bakeren (som man jo gjør jevnlig her i DK) og derfor tenkte jeg at det kunne være gøy å prøve og lage noen selv til frokost en dag. Fant forskjellige oppskrift hvor man "bare" skulle ha litt müsli i deigen og det syntes jeg ikke var så spennende. Men så fant jeg en oppskrift hvor man skulle bruke alle mulige frokost-ingredienser og det syntes jeg var en veldig god ide. Tilpasset den litt og så ble bollene spist lune til frokost med ost og syltetøy.


Til 12 boller

10 g gjær

3 dl lunkent vann
1 dl naturell yoghurt
1 dl appelsinjuice
1 ts salt
2 ss honning
1 dl havregryn
0,5 dl speltgryn
0,5 dl solsikkefrø
0,5 dl linfrø
0,5 dl sesamfrø
0,5 dl grovthakkede valnøtter
1 dl rosiner
Hvetemel (3-4 dl?)


Melk til pensling og havregryn som pynt


Løs gjæren opp i vannet i en skål og tilsett juice og yoghurt. Ha deretter i alle de andre ingrediensene, bortsett fra hvetemel. Rør tilslutt inn hvetemel til du har en ganske løs og neste grøtaktig deig. Dekk skålen til med film eller et lokk og la den stå i kjøleskapet natten over. Ta deigen og av kjøleskapet og fordel den i "klatter" på en bakeplate dekke med bakepapir. La bollene stå i et kvarter, mens du varmer ovnen til 200 grader. Pensel bollene med melk og dryss over litt havregryn. Bak bollene i ti til 15 minutter - eller til de er fint gyldne. Avkjøl litt på rist og spis lune.

9 kommentarer:

 1. Denne skal jeg prøve til helga! Heidi(legger den inn under "disse ønsker jeg å prøve". http://middaghosdolbakken.blogspot.com)

  SvarSlett
 2. for en fin blogg. Oppdaget den igår kveld. Gleder meg til å eksperimentere med noen av oppskriftene dine. Denne skal jeg prøve, men er det 3 dl mel eller vann? Ser i oppskriften at det står at gjæren skal løses opp i melken, men i ingredienslisten står det vann.

  Og takk for tips om Tea Time. Jeg har vært på Perch's i Køben, men aldri Tea Time. Virker som et veldig bra afternoon tea sted. Gleder meg til å prøve det neste gang jeg er i CHP.

  SvarSlett
 3. @Maud: Det er vann - har rettet det nå. Takk! Og besøk Tea Time, det er så koselig!

  SvarSlett
 4. Deigen er laget og står til heving i kjøleskapet. Gleder meg til i morgen tidlig :)

  SvarSlett
 5. Min deig skal i kjøleskapet nå. Måtte bare sjekke at jeg husket riktig. Gleder meg veldig til imorgen :)

  SvarSlett
 6. Bollene ble veldig gode, men jeg måtte steke de mye lenger. På 225 grader i nesten 20 minutter. Da var de gyldne og fine. Forøvrig lot jeg deigen hvile minst 30 minutter før jeg satte de i ovnen. Neste gang tror jeg at jeg vil la deigen hvile enda lenger før jeg steker de.

  SvarSlett
 7. Hei Anonym! Min ovn er veldig rask og varm og derfor ikke helt til å stole på når det kommer til steketid, men jeg er glad for at bollene ble bra når de først hadde fått litt lengre tid. Å la dem etterheve lengre er sikkert en god ide, men det betyr jo at det tar lengre tid før de er klar til å spises. For meg er en av de store fordelene med kaldheving at man kan ha nybakte, varme boller til frokosten i løpet av en god halvtime.

  SvarSlett
 8. Greit å vite til neste gang jeg prøver dine oppskrifter. Og det gjør jeg ganske så ofte :)

  SvarSlett
 9. Mine boller ble også veldig gode. Jeg erstattet litt av rosinene med aprikoser. Det ble veldig godt. Neste gang tror jeg nok at jeg skal ha i litt gresskarkjerner også og kanskje bytte ut litt av hvetemelet med sammalt hvete. Jeg måtte også steke mine litt lenger, men ovnen min er ikke helt til å stole på lenger. Takk for inspirasjon til bedre helgefrokoster.

  SvarSlett