Til et brød:
1,5 dl kokende vann
1 dl hvidtøl*
1 dl kvarg eller fromage frais
20 g gjær
1 ts salt
200 g grovt speltmel
200 - 300 g fint speltmel
Melk til pensling
Bland det kokende vannet med øllen og kvargen og la det stå til blandigen er lunken. Løs gjæren opp i blandigen og tilsett salt. Ha i melet og elt grundig til du har en smidig deig. Form deigen til et brød, legg den i en smurt brødform og dekk med film. La deigen heve på et lunt sted i to timer - halveis i hevetiden stiker du i brødet så det faller ned. Det gir en bedre smak. Pensle brødet med melk og sett det på en rist nede i en kald ovn. Tenn ovnen til 230 grader og bak brødet i 30 til 40 minutter eller til det er gjennomstek. Avkjøl på rist og spis lunt eller kaldt.
*Hvidtøl er et gammelt, dansk øl som smaker litt søtlig. Kanskje kan det erstattes med vørterøl (ikke fordi jeg noensinde har smakt vørterøl da, men innbiller meg at det også har en litt søt smak)? Eller prøv deg frem med en annen type som du tror vil fungere.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar