søndag 27. desember 2009

Dansk juleand

Etter litt juleferie og litt sykdom (blæ!!), er det klart for litt matblogging igjen. Først om julemiddagen:

Hjemmefra er jeg vandt til å spise pinnekjøtt juleaften og få ting gir mere julestemning enn lukten av pinnekjøtt som damper. Men siden pinnekjøtt er vanskelig (eller nok nærmere umulig) å oppdrive i Canada og siden jeg skal ferie jul med dansker, så blir det and i år. Har fått oppskriften forklart av min svigerinne så derfor er den stort sett uten mål og detaljer, men hvis noen har lyst til å prøve seg på klassisk dansk julemat, så er dette sånn jeg gjorde:

Varm ovnen til 170 grader. Fjern innvoldene som ligger inne i anden, skjær av gumpen og vingespissene og ha det hele i en gryte sammen med hele pepperkorn og en løk delt i to. Dekk med vann og småkok mens anden steker. Vask anden innvending og utvendig og tørk grundig med tørkerull. Gni innsiden av anden med salt og pepper, fyll med svisker og skrellede epler i biter og lukk med kjøttnåler (eller sy igjen). Gni anden godt med salt og pepper utvendig, legg i stekepose som du klipper et hull i og legg anden på en bakeplate. Stek i ca. tre timer (varierende med størrelsen) og snu anden halvveis i steketiden. En halv time før anden er ferdig tar du den ut og heller kjøttkraften over i en skål. Stek anden ferdig og ha den evt. under grillen, sånn at skinnet blir sprøtt. Ha saucekulør i kjøttkraften og la stå til fett og kraft har skilt seg. Skum ALT fettet av. Mens anden steker ferdig, lager du saucen ved hjelp av kraft, væsken du har kokt innvoldene i og en meljevning. Smak til med andefond, salt og pepper og server sammen med anden, poteter, rødkål og gele.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar