fredag 3. april 2009

Risotto med sopp og spinat








Risotto er en ting alle bør kunne lage. Det er kjempegodt, kan varieres i det uendelige for å tilpasses sessongens råvarer og så er det noe veldig meditativt over å stå og røre i gryten enten i fred og ro eller mens man småsnakker med den eller de du måtte dele kjøkken med. Faktisk kan det være en fordel å være to, så den ene kan konsentrere seg om å røre og den andre kan orden de andre tingene. En god parøvelse, med andre ord...

Grunnrisotto til 4-6 personer:

120 g smør
1-2 ss olivenolje
1 finthakket løk
2 finthakkede selleristenger
1 finthakket gulerot
2 finthakkede hvitløksfed
400 g arborioris (risottoris - bør være lett å finne i de fleste supermarkeder)
2,5 dl tør hvitvin*
ca. 1,5 l buljong eller kraft (kan tilpasses til fyllet og ellers går grønsakskraft stort sett alltid bra)
80 g revet parmesanost
Salt og pepper

Fyll (bare en mulighet):
700 g sopp (gjerne forskellige)
150 g babyspinat


Stek soppen og still til side. Skyll spinaten. Varm opp kraften. Smelt 80 g smør i en gryte over medium varme og tilsett oljen. Skru ned varmen og stek løk, selleri, gulerot og hvitløk i fire minutter. Sett opp varmen og tilsett risen. Etter ca. et minutt vil risen begynne å se litt gjennomsiktig ut i kanten og da tilsetter du vinen. Når vinen har kokt bort, tilsetter du 1-2 øser av varm kraft og skru litt ned for varmen. Tilsett resten av kraften litt etter litt og sørg for at all væsken er fordampet før du tilsetter mere. Smak på risen etter 15-20 minutter for å se om den er al dente. Tilsett evt. mere kraft eller kokende vann til du oppnår den rette konsistensen. Smak til med salt og pepper. Slukk deretter for varmen og rør inn fyllet, parmasanosten og resten av smøret. Dekk gryten til med et lokk og la risottoen stå og hvile i 10 minutter.

* Resten av vinen kan du jo drikke til maten eller den kan fryses ned i små poser til neste gang du skal lage risotto.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar