Jeg har laget chili con carne før, men dette er en litt mere up-scale, simre-lenge-på-svak varme variant og hvis du ville gjøre den enda mere fancy kunne du sikkert med fordel erstatte kjøttdeigen med oksekjøtt i biter. Ideen med å bruke sjokolade i chilien har jeg fra Nigella Lawson, men jeg har ikke brukt hennes oppskrift 100%. Hvis du lurer, så skal retten ikke smake av sjokolade, det gir den bare en rund, god smak.
Til åtte personer:
2 ss olje
800 g hakket oksekjøtt
2 løk
2 fedd hvitløk
2-3 ts tørkede chiliflaker
2 ts stødt spisskommen
1 ts stødt koriander
1 ts kanel
3 bokser hakkede tomater
5 dl oksefond*
3 ts tomatpuré
3 ts tomatketchup
25 g mørk sjokolade
2 bokser kidneybønner
Sukker
Salt og pepper
Serveres med ris.
Hakk løk og hvitløk fint. Varm oljen i en stor gryte på mellom varme og stek løkene i noen minutter. Tilsett hvitløk, chili, spisskommen, koriander og kanel og stek videre i et minutt. Ha i kjøttet og stek til alt kjøttet har tatt farge. Ha i tomater, tomatpuré, ketchup, buljong og sjokolade, kok opp og skru ned for varmen. La chilien småkoke på lav temperatur i to til tre timer. Tilsett evt. mere væske hvis den blir for tørr. Skyll bønnene grundig, ha dem i gryten og smak til med salt, pepper og evt. litt sukker. Server med ris til, eller tortillachips og salsa.
*Hvis du bruker glutenfri buljong, er denne retten glutenfri.
Siden det tar såpass lang tid å lage denne retten, kan du med fordel lage en stor porsjon og fryse ned det som ikke blir spist. Det vil bare få smaken til å utvikle seg i en positiv retning.
Her.
for ett år siden
Eg lurte berre på kor mykje kjøttdeig du brukte.
SvarSlettHmm, godt spørsmål. Jeg husker ikke helt, men jeg tenker at jeg nok har brukt ca. 100 g pr person - dvs. 800 g til denne oppskriften.
SvarSlett